1. HISTORIE

   

  Zoals vele LGB-hobbyisten heb ik van aanvang af gebruik gemaakt van LGB-bruggen, zowel de kleine vakwerkbrug als de grote boogbrug. Bij de bouw van mijn tuinbaan in Cuijk heb ik besloten om de bruggen zelf te gaan bouwen.

  Driedubbele LGB-brug

  Mijn eerste vakwerkbrug is van hout gemaakt en ligt inmiddels al 10 jaar in de baan. Een groot nadeel is de gevoeligheid voor het natte zeeklimaat in Nederland. Waar in de USA de ene grote houten brug na de andere aanwezig is in diverse “garden railways”, heb ik het wijselijk maar bij een gelaten. De brug dient dan ook om de paar jaar te worden geschuurd en geschilderd. Ondanks het gebruik van sterk hout maken de vele kleine verbindingen hem erg kwetsbaar. gebruik maken van bijzondere houtsoorten zoals teak en hardhout maken de bruggen weer erg duur vergeleken met b.v. aluminium. 

   

  Mijn eerste houten vakwerkbrug

   

 2. MGR-BRUGGEN

   

  Bij het ontwerpen van mijn grote tuinbaan in Mill wilde ik zeker zijn van onderhoudsvrije bruggen, omdat het niet makkelijk zou zijn bij voortduring er bruggen tussenuit te halen om ze te restaureren en overal in het diorama rond te lopen.

   

  Na contact te hebben gehad met een Duitse collega, die gespecialiseerd is in het construeren van aluminium bruggen, heb ik de stap gewaagd om zelf bruggen te gaan bouwen. Op basis van een in Duitsland gekochte, 150 cm lange boogbrug, ben ik begonnen mijn eigen bruggen te gaan bouwen.

   

  150cm lange boogbrug

   

   

  Naast het bouwen van aluminium bruggen heb ik mij ook gewaagd aan het bouwen van stenen bruggen. Hiervoor gebruik ik Ytong-blokken, omdat deze makkelijk zijn te bewerken. Met speciale verf voor buitenmuren worden deze bruggen beschermd. Daarna kunnen ze in elke gewenste kleur worden gespoten/geschilderd.

   

  Inmiddels liggen er de volgende bruggen in de tuinbaan in Mill:

  • 5 Boven- en onderdekse vakwerkbruggen,
   Boven- en onderdekse vakwerkbruggen  Dubbele vakwerkbrug
  • 4 verschillende boogbruggen,
   Verschillende boogbruggen  Pijlerboogbrug
  • Een suspensiebrug/hangbrug,
   Suspensie/hangbrug
  • Een liggerbrug, en
   Liggerbrug
  • 2 stenen boogbruggen.
   Stenen boogbruggen  

  U kunt meerdere foto’s/video’s van de bruggen bekijken in het beeldarchief. In de nabije toekomst zal er een extra hoofdstuk worden gewijd aan het construeren van deze aluminium en stenen bruggen.

Sponsors

Stichting hou je dak vast Printservice Cuijk Hofmans  Tapijten