Na mijn verhuizing naar Duitsland in 1992 kwam ik in aanraking met LGB. Deze hobby wordt daar veel meer bedreven, de tuinen zijn er in het algemeen vele malen groter dan in Nederland en tenslotte is ook het stoomverleden van Duitsland roemruchtiger en wordt meer in ere gehouden. Ook kennen de meeste tuinen in Duitsland veel meer relief wat het aanleggen van een geaccidenteerd landschap vele malen eenvoudiger maakt.

Daar ik ook veel ruimte in en om het huis had ben ik mij gaan toeleggen op deze hobby.  Mijn eerste locs waren de groene Stainz (2010) en de kleine loc met tender (2015). Naderhand heb ik de Rügen loc Nicky&Frans S. (20261) en de grote  SEG Malletloc (20851) erbij gekocht. Tenslotte is de  Corpet europaloc bij de collectie gevoegd (20790).

Zowel de Europaloc als de groene Stainz heb ik inmiddels aangepast en voorzien van een tender in dezelfde kleur. Deze zijn allen te zien onder het hoofdstuk “Rollend materiaal”.

Bij alle verhuizingen in Duitsland heb ik mijn banen afgebroken en weer ergens anders opgebouwd. Na mijn terugkeer in Nederland in 2000 ben ik begonnen met een tuinbaan achter mijn huis in Cuijk (37m), die tot op heden nog aanwezig is (zie hoofdstuk "Tuinbanen"). Om deze goed te kunnen onderhouden heb ik twee jaar geleden een reinigingslok aangeschaft. Inmiddels bezit ik een tweede reinigingslok om ook de grote tuinbaan in Mill schoon te kunnen houden.

Eind 2010, vlak voor mijn pensioen, kreeg ik een aanbod om voor een zorgboerderij in Mill een grote tuinbaan aan te leggen. Deze tuinbaan zou als attractie gaan dienen voor de kinderen en waar zij in de toekomst onder begeleiding op konden gaan rijden met aangepaste locs. Hiermee ontstond een bijzondere combinatie van een lang gekoesterde wens om een hele grote tuinbaan te bouwen en het doen van vrijwilligerswerk voor gehandicapte kinderen en ouderen.

Met dit project ben ik nu acht jaar bezig en de tuinbaan is inmiddels klaar. De opbouw van de tuinbaan is afgerond en vereist nu veel onderhoud om het geheel goed bruikbaar te houden. De tuinbaan is vorig jaar in het middengedeelte overkapt om bij slecht weer door te kunnen werken. Vanaf 2016 wordt er meer bekendheid gegeven aan de tuinbaan in de regio bij bijzondere groepen zoals ouderen, verenigingen en kinderdagverblijven. Tevens ben ik in de wereld van "Live Steam" gestapt, omdat het rond rijden met echte stoomlocs het summum is binnen deze hobby.  Inmiddels bezit ik 4 live steam locomotieven van verschillende merken. Jaarlijks wordt er een MGR-stoomdag gehouden op mijn tuinbaan voor alle live steam liefhebbers. Ik wil zeker het rijden met LGB- en live steam locs blijven combineren zeker omdat dit een eis is voor de kinderen van de zorgboerderij. Liefhebbers die zelf alleen digitaal rijden zijn op de tuinbaan altijd van harte welkom. 

 

Sponsors

Stichting hou je dak vast Printservice Cuijk Hofmans   Tapijten